wtorek, 14 maja 2013

Chlebki "Pita"

     Kolejne poszukiwania czegoś pysznego do zjedzenia, zaowocowały chęcią zrobienia domowego gyrosu z wieprzowiny. A w czym najlepiej podać gyros ? Oczywiście w chlebkach "Pita" 
Tak więc zakasałam rękawy ( tzn. podpięłam do prądu mojego nowego pomocnika kuchennego :> ) i wzięłam się za pieczenie :)


Chlebki "Pita"





Składniki

    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki drożdży
    3/4 szklanki ciepłej wody
    4-5 łyżek mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki oliwy z oliwek

Drożdże i cukier rozpuścić  w wodzie. Do miski wsypać mąkę, sól, oliwę, wodę z drożdżami, mleko i wszystko razem wymieszać. Jeśli będzie potrzeba to dodać odrobinę więcej wody. Całość wyrabiać do momentu uzyskania sprężystego, elastycznego ciasta (około 10 minut ręcznie  lub mikserem około 5 minut). 




Zostawić do wyrośnięcia w misce wysmarowanej lekko oliwą i nakrytej ściereczką na około 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na 8-10  równych części ( mi te równe części tak niezbyt wyszły ale co tam :D ), uformować kulki i pozostawić przez godzinę pod przykryciem na podsypanej mąką blasze lub stolnicy w ciepłym miejscu.



Wyrośnięte kulki  rozwałkować na niezbyt cienkie  placki o grubości ok. 3-4mm. Ułożyć na papierze do pieczenia, posypać mąką i pod przykryciem ostatni raz zostawić do wyrośnięcia na 20 min. 



W tym czasie warto już nagrzać piekarnik do 240 st.C.  Ważne, żeby gruba blacha na której będziemy piec chlebki pita lub kamień do pizzy ( którego jeszcze na razie nie posiadam ) również się dobrze nagrzała. Pity razem z papierem zsunąć na gorącą blachę i piec przez około 5-7 minut.  Można je piec dłużej żeby uzyskać ciemniejszy kolor chlebka, ale wtedy skórka może się stać zbyt chrupiąca i będzie pękała. 



Pozwolić chlebkom lekko „odetchnąć” na kratce, a następnie naciąć nożem brzeg chlebka, lub ściąć jeden z wierzchołków tak żeby powstała ładna kieszonka i nadziewać czym dusza zapragnie :D



Chlebki można upiec wczesniej, wtedy przed samym podaniem posmarować lekko wodą i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika.

Smacznego !
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz