Tak więc zakasałam rękawy ( tzn. podpięłam do prądu mojego nowego pomocnika kuchennego :> ) i wzięłam się za pieczenie :)
Chlebki "Pita"
Składniki
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
4-5 łyżek mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki oliwy z oliwek
Drożdże i cukier
rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać
mąkę, sól, oliwę, wodę z drożdżami, mleko i wszystko razem wymieszać. Jeśli
będzie potrzeba to dodać odrobinę więcej wody. Całość wyrabiać do momentu
uzyskania sprężystego, elastycznego ciasta (około 10 minut ręcznie lub mikserem około 5 minut).
Zostawić do
wyrośnięcia w misce wysmarowanej lekko oliwą i nakrytej ściereczką na około 1
godzinę. Po tym czasie podzielić na 8-10 równych części ( mi te równe części tak
niezbyt wyszły ale co tam :D ), uformować kulki i pozostawić przez godzinę pod
przykryciem na podsypanej mąką blasze lub stolnicy w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte kulki rozwałkować na niezbyt cienkie placki o grubości ok. 3-4mm. Ułożyć na
papierze do pieczenia, posypać mąką i pod przykryciem ostatni raz zostawić do
wyrośnięcia na 20 min.
W tym czasie warto już nagrzać piekarnik do 240 st.C. Ważne, żeby gruba blacha na której będziemy
piec chlebki pita lub kamień do pizzy ( którego jeszcze na razie nie posiadam )
również się dobrze nagrzała. Pity razem z papierem zsunąć na gorącą blachę i piec
przez około 5-7 minut. Można je piec dłużej
żeby uzyskać ciemniejszy kolor chlebka, ale wtedy skórka może się stać zbyt
chrupiąca i będzie pękała.
Pozwolić
chlebkom lekko „odetchnąć” na kratce, a następnie naciąć nożem brzeg chlebka,
lub ściąć jeden z wierzchołków tak żeby powstała ładna kieszonka i nadziewać
czym dusza zapragnie :D
Chlebki można upiec wczesniej, wtedy przed samym podaniem posmarować lekko wodą i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz