Wyszły pyszne, puszyste, na podwieczorek jedliśmy lekko ciepłe, ale takie wystudzone są jeszcze lepsze :)
Bułeczki drożdżowe z budyniem
Składniki :
- 60 g masła,
- 400 g mąki
pszennej,
- 20 g świeżych
drożdży,
- 200 ml mleka,
- szczypta soli,
- pół szklanki
cukru,
- dodatkowo: 1
budyń śmietankowy (ugotowany z dodatkiem 500 ml mleka i 2 łyżkami cukru),
jajko roztrzepane
z odrobiną mleka
Rozpoczynamy od
ciasta:
drożdże rozkruszyć,
wymieszać dokładnie z dwiema łyżkami ciepłego mleka łyżeczką mąki i łyżeczką
cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby „ruszyły” . Masło roztopić i wystudzić. Do
miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, mleko oraz zaczyn drożdżowy i
wymieszać. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać do uzyskania gładkiego,
elastycznego ciasta ( ok. 10 min ). Ciasto włożyć do miski nasmarowanej oliwą,
przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 h. Powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć objętość.
W tym czasie
przygotowujemy budyń - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po godzinie
ciasto ponownie krótko zagnieść, żeby odgazować. Wałkować na grubość ok. 4 mm, a następnie wycinać
prostokąty ( ja podzieliłam ciasto na części i każda z nich najpierw
rozgniotłam dłonią a potem lekko rozwałkowałam).
Z jednej strony naciąć ciasto -
tworząc cienkie paseczki, na pozostałej części położyć łyżkę budyniu,
zwinąć ciasto (do
punktu, w którym rozpoczynają się nacięcia), zlepić boki i owinąć paseczkami
wierzch.
Można też zrobić bułeczki w tradycyjnym kształcie. Gotowe drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym
miejscu (pod przykryciem) na ok. 15 - 20 minut. Po tym czasie bułeczki smarować
roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec
ok. 15-20 minut do uzyskania ładnego koloru.
Wyłożyć na kratkę
i posmarować lukrem zrobionym z wody, soku z cytryny i cukru pudru. Ostudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz