wtorek, 2 października 2012

Bułeczki pełnoziarniste.

Ponieważ nocne bułeczki, które rosną kiedy śpisz ;) smakowały wszystkim fenomenalnie, postanowiłam je zrobić raz jeszcze ale tym razem z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem pestek :)

Bułeczki pełnoziarniste.





Składniki



25g masła ( można zastąpić oliwa z oliwek )
1 szkl. mleka
35g świeżych drożdzy
1 łyżeczka soli
1 jajko
500g mąki 3 zboża Lubelli
dowolne ziarna - ja używałam słonecznika łuskanego i dynię.



Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. 
Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości mleka i odczekać chwilę aż zaczną pracować (można też opcjonalnie drożdże rozetrzeć w 1/2 łyżeczki cukru i jak "ruszą" rozmieszać z mlekiem). Jajko roztrzepać z pozostałym mlekiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać pozostałe składniki oraz kilka łyżek nasion i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. 





Uformować z niego 12 okrągłych bułeczek i ułożyć je na blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ja wyłożyłam blaszkę folią aluminiową, żeby się nie przypaliły od spodu.



Odczekać ok 15 minut a następnie blaszkę wstawić na dolną półkę do lodówki na całą noc. 
Rano rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem i  posypać nasionami - ja wybrałam słonecznika i dynię :) lub czym kto lubi. 

Piekłam ok 10 min w temp 250 stopni a potem obniżyłam temperaturę do 200 stopni i poczekałam jeszcze 5 minut az nabiorą pięknego kolorku  :)
Piekłam na środkowej półce góra/dół.



Ostudzić na kratce i jeszcze lekko ciepłe podawać :)

Wyszły fenomenalnie i smakują ze wszystkim. Smacznego :)


1 komentarz: