poniedziałek, 3 grudnia 2012

Caterpillar & Co.

   Szukając pomysłu na niedzielny obiad, "biegałam" sobie po różnych blogach i stronach kulinarnych :D
Trafiłam na dwa przepisy na dwóch różnych stronach, oczywiście coś tam pozmieniałam, pomieszałam i wyszła... oczywiście jak zwykle absolutna rewelacja lol
Inspiracje znalazłam tutaj -> parówki gąsieniczki  ( jest też dokładnie pokazany sposób zrobienia gąsieniczek) oraz tutaj -> bułki nadziewane
Z połączenia obu przepisów z dodatkiem szczypty tfoorczości własnej wyszły przepyszne


Bułeczki z parówkami





Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża łyżka miękkiego  masła                                                                        
2 łyżeczki soli                                                                                                                                    
500 g mąki pszennej                                                                                                                           
25 g świeżych drożdży                                                                                                                          
1 łyżka cukru                                                                                                                                     
250 ml (1 szkl.) mleka                                                                                                                          
1 jajko

Dodatkowo:
Pieczarki, parówki, ser żółty, cebula
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka



Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu, aż zaczną "pracować". Mąkę wsypać do miski , dodać resztę składników oraz wyrośnięte drożdże i dobrze wyrobić (minimum 10 minut) , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie ładnie odchodziło od dloni. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Ja jak zwykle nagrzałam piekarnik do 40 stopni i wstawiłam miskę przykrytą lnianym ręcznikiem :) Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na części. Ja podzieliłam na 3 troszkę większe i 6 mniejszych.


Bułeczki gąsieniczki

 Sposób wykonania pokazany jest tutaj -> Caterpillar


Nadziewane bułeczki.

W czasie gdy ciasto rośnie przygotować pieczarki - na odrobinie oliwy  z masłem podsmażyć pokrojoną w małą kostkę cebulkę i kilka pokrojonych w półplasterki pieczarek.


Część obranych z osłonek parówek przekroić na pół. 
Lekko rozwałkować kawałek ciasta. Ułożyć plater sera zółtego, łyżkę pieczarek i pół parówki



Założyć do środka boki a potem pozostałe ciasto formując bułeczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem ciasta do dołu




Przykryć i zostawić na ok 40 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte posmarowac jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Można posypać makiem sezamem lub parmezanem ( czy innym startym żółtym serem), ale ja sobie odpuściłam tym razem ;)




Nagrzać piekarnik  do 200 st, na dół wstawić naczynie żaroodporne z gorąca wodą.
piec ok 20 minut w ustawieniu góra/dół. Jeśli za bardzo się zaczną rumienić przykryć folią aluminiową kiedy już nabiorą odpowiadającego nam kolorku :)



Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem i np z sałatką z kapusty pekińskiej lub pomidorów. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno :>

Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz