poniedziałek, 23 czerwca 2014

Rustykalne bagietki.

     Robiłam na obiad kalafior zapiekany w sosie serowym. Nie chciałam ziemniaków - mam ich wystarczająco dużo do innych obiadów. Zdecydowałam się na bagietkę. Ale te kupne są do kitu... Jakieś takie mało bagietkowe - albo nadmuchane, albo gumowate - błeee ;)
Stwierdziłam, że w końcu jestem zdolniacha i sama upiekę. Poprosiłam wujcia Googla o pomoc i oto co wyszło :>

Rustykalne bagietki




-500 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania
-50 g świeżych drożdży
-250 ml ciepłego mleka
-100 ml  wody
-2 łyżki smalcu
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 płaskie łyżeczki cukru
- olej do posmarowania miski


Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 2 łyżek letniego mleka robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ruszył. Resztę mleka podgrzewamy i wrzucamy do niego smalec i mieszajmy aż się rozpuści. Zaczyn, wodę oraz przestudzone mleko ze smalcem wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy mąkę, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta (ok 10 min). Jesli jest za rzadkie można dosypać jeszcze mąki, ale niezbyt dużo bo bagietki będą twardawe. Ciasto wykładamy na stolnicę, przykrywamy miską i zostawiamy na 5 minut żeby odpoczęło. Potem wyrabiamy jeszcze 3-4 minuty. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie i odchodzić od rąk.
Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na ok 1 - 1,5 h lub do czasu aż  ciasto podwoi swoją objętość. Blat obsypujemy mąką, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie.
Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. Ja podzieliłam na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie . Układamy bagietki na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia obsypanym mąką formując między nimi "przegródki" z papieru żeby się nie sklejały. Lekko obsypujemy mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml  wody, możemy dodatkowo spryskać wodą powierzchnię bagietek.
Bardzo ostrym nożem nacinamy wierzch bagietek. Wstawiamy blachę z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20 -25 minut w zależności od tego jak mocno chcemy mieć spieczoną skórkę.
Studzimy na kratce.





Bagietki wyszły fenomenalne. Gruba, chrupiąca skórka, sprężysty miąższ i wspaniały smak. Zdjęcia doczekały tylko 3 bagietki - czwarta zniknęła prawie natychmiast po opuszczenia piekarnika  ;)
Z masłem czosnkowym - niebo w gębie :D)))))))))






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz