Kapuśniak
Składniki:
(na 6-8 porcji)
1 kg kapusty kiszonej
4 kostki rosołu z kurczaka
marchew
pietruszka
ziemniaki
cebula
200 g boczku wędzonego
500 g kiełbasy
2 łyżki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz
Kapustę zalać wodą i gotować do miękkości. Jeśli jest bardzo
mocno kwaśna raz delikatnie przepłukać.
W osobnym garnku zagotować wodę ( ja
dałam ok 3 l ) wrzucić kostki rosołowe, pokrojone w kostkę warzywa i gotowac aż
będą prawie miękkie ( 15-20 min)
Na patelnie wrzucić pokrojony w kostkę boczek, gdy zacznie
puszczać tłuszcz dorzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę ( 1 dużą lub 2
mniejsze ) oraz kiełbasę w półplasterki i wszystko przesmażyć.
Kapustę odcedzić ( nie wylewać wody) włożyć do wywaru, dodać
2-3 łyżki przecieru i podsmażony boczek z kiełbasą. Jeśli zupa będzie mało
kwaśna dolewać wody od gotowania kapusty. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz