Ja dziele je porcjami i zamrażam, a na chwile przed śniadaniem wyjmuje z zamrażalnika i kładę blisko źródła ciepła żeby się ładnie rozmroziły :)
Bułki pszenne
Składniki
2 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju słonecznikowego
1 szkl. letniego mleka
25g świeżych drożdzy
1 łyżeczka soli
1 jajko
500g mąki pszennej
łyżeczka cukru
Dodatkowo 1 jajko i łyżeczka mleka oraz dowolne ziarna do posypania - ja wybrałam sezam oraz słonecznik.
Zrobić zaczyn. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości mleka razem z cukrem i łyżeczką mąki . Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut żeby "ruszyły".
Mąkę wsypać do miski,dodać pozostałe składniki i "pracujące drożdże i
wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiać ok 10 minut. Starać się jak najmniej podsypywać mąką, żeby ciasto nie zrobiło się twarde. Włożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłym miejscu przykryte ręcznikiem. Wyrośnięte ciasto odgazować lekko ugniatając je w wałek. Pokroić na 12 mniej więcej równych części i uformować z niego 12 okrągłych
bułeczek - ja lekko rozgniatam i formuję coś na kształt takiej sakiewki i układam złożeniem do dołu.
Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia lub posmarowanej oliwą i posypanej mąką zostawiając miedzy bułkami odstępy bo jeszcze ładnie urosną i odstawić przykryte
ręcznikiem do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40-50 minut.
Piec ok 15
min do uzyskania
pięknego kolorku na środkowej półce grzanie góra/dół.
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz