Szukając pomysłu na niedzielny obiad, "biegałam" sobie po różnych blogach i stronach kulinarnych :D
Trafiłam na dwa przepisy na dwóch różnych stronach, oczywiście coś tam pozmieniałam, pomieszałam i wyszła... oczywiście jak zwykle absolutna rewelacja lol
Inspiracje znalazłam tutaj -> parówki gąsieniczki ( jest też dokładnie pokazany sposób zrobienia gąsieniczek) oraz tutaj -> bułki nadziewane
Z połączenia obu przepisów z dodatkiem szczypty tfoorczości własnej wyszły przepyszne
Bułeczki z parówkami
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża łyżka miękkiego masła
2 łyżeczki
soli
500
g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250
ml (1 szkl.) mleka
1 jajko
Dodatkowo:
Pieczarki, parówki, ser żółty, cebula
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu, aż zaczną "pracować". Mąkę wsypać do miski , dodać
resztę składników oraz wyrośnięte drożdże i dobrze wyrobić (minimum 10 minut) , aż
ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie ładnie odchodziło od dloni. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu na godzinę. Ja jak zwykle nagrzałam piekarnik do 40 stopni i wstawiłam miskę przykrytą lnianym ręcznikiem :) Wyrośnięte ciasto lekko
zagnieść i podzielić na części. Ja podzieliłam na 3 troszkę większe i 6 mniejszych.
Bułeczki gąsieniczki
Sposób wykonania pokazany jest tutaj -> Caterpillar
Nadziewane bułeczki.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotować pieczarki - na odrobinie oliwy z masłem podsmażyć pokrojoną w małą kostkę cebulkę i kilka pokrojonych w półplasterki pieczarek.
Część obranych z osłonek parówek przekroić na pół.
Lekko rozwałkować kawałek ciasta. Ułożyć plater sera zółtego, łyżkę pieczarek i pół parówki
Założyć do środka boki a potem pozostałe ciasto formując bułeczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem ciasta do dołu
Przykryć i zostawić na ok 40 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte posmarowac jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Można posypać makiem sezamem lub parmezanem ( czy innym startym żółtym serem), ale ja sobie odpuściłam tym razem ;)
Nagrzać piekarnik do 200 st, na dół wstawić naczynie żaroodporne z gorąca wodą.
piec ok 20 minut w ustawieniu góra/dół. Jeśli za bardzo się zaczną rumienić przykryć folią aluminiową kiedy już nabiorą odpowiadającego nam kolorku :)
Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem i np z sałatką z kapusty pekińskiej lub pomidorów. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno :>
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz