Dawno ich nie robiłam, wiec postanowiłam przygotować na obiad - tym razem w sosie pomidorowym.
Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym.
400 g piersi z kurczaka
2 małe cebule
lub 1 duża
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki tartej
bułki
2 kostki
rosołowe
mąka
przecier
pomidorowy
sól pieprz i
papryka słodka do smaku
Piersi
kurczaka zmielić razem z cebulą i
czosnkiem.
Do mięsa dodać
jajko, tartą bułkę oraz przyprawy do smaku i dokładnie wyrobić żeby wszystkie
składniki się związały.
Uformować
okrągłe niezbyt duże pulpeciki ( mi wyszło 16 szt ) obtoczyć w niewielkiej
ilości mąki.
W sporym garnku
zagotować niezbyt dużą ilość wody z dwoma kostkami rosołowymi. Włożyć pulpeciki
( przed tym strząsnąć nadmiar mąki ) i na wolnym ogniu gotować 25-30 minut.
Wyjąć pulpeciki
z rosołu, dodać przecier pomidorowy, ewentualnie jeśli zajdzie potrzeba
doprawić, lekko zaklepać.
Podawać z
dowolnymi dodatkami – ryżem lub makaronem i ulubioną surówką.
Smacznego !
jak już gdzieś powiedziałam... nienawidzę CIę :P
OdpowiedzUsuńpulpecikow samych w sobie nie lubię, kojarzę tylko jedne w zyciu ktorymi byłam zachwycona. tylko one zwykle z niekurzego mięsa są... a tu zrobiłaś z czegoś co z urzędu moze im zapewnić to że będa dobre...
Oj tam, oj tam :P marudzisz jak zwykle :D
UsuńZamiast mnie nienawidziec zrób i wcinaj lol są naprawdę pyszne ;)
zobiłaś w tym tygodniu po raz drugi :P jak na pulpety calkiem niezłe. dziś nawet dwa wrzucilam do jajecznicy i jajecznicy nie popsuły :D
Usuńtylko wciąz mi coś nie pasuje w sosie z przecieru pomidorowego. wydaje mi się taki bez smaku i zaczełam dorzucac do niego koperku (mrożony, pięknie pociachany na zimę). po tej małej modyfikacji zaczyna mi jakoś normalnie smakować ;)
mielone tez są dobre :>
OdpowiedzUsuń