Zebrało mi się kilka przepisów, a że bloga traktuję jak podręczną książkę kucharską, zacznę ją chyba powoli uzupełniać, żeby mi nie pouciekały :)
Na pierwszy ogień pójdą:
Rogaliki drożdżowe
250g mąki pszennej
szczypta soli
1 żółtko
100 ml mleka
3 łyżki masła
15g świeżych drożdży
30g białego cukru
szczypta soli
1 żółtko
100 ml mleka
3 łyżki masła
15g świeżych drożdży
30g białego cukru
Sposób
wykonania:
Mleko podgrzać ( żeby było letnie - nie gorące, bo zabije drożdże ) dodać cukier i zalać rozkruszone drożdże, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztopić, przestudzić.
Do miski
przesiać mąkę i wymieszać ją z solą, zrobić dołek, dodać żółtko (białko odłożyć
do smarowania rogali) i wlać rozczyn drożdżowy oraz masło. Zagnieść miękkie, elastyczne
ciasto – ja zagniatałam robotem ok 5-6 min a potem 3-4 min ręcznie. Nie podsypywać mąką - lepiej nasmarować dłonie i stolnicę niewielką ilością oliwy.
Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ja wstawiam do piekarnika i włączam światełko :)
Po tym czasie
zagnieść ciasto ponownie, rozwałkować na kształt koła na blacie i pokroić na 8
trójkątów. Zwinąć ciasto w kształt rogali i poukładać je na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 40 minut. Po tym
czasie nastawić piekarnik na 170 stopni, posmarować rogale białkiem
roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem lub sezamem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20
minut, upieczone przełożyć na kratkę do studzenia.
Smacznego :)
no Niebieska wreszcie sobie przypomniałaś o obowiazkach :P
OdpowiedzUsuń