Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu a efekt jest powalający :D
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
-
250 g mąki orkiszowej
-
250 g mąki
pszennej T650
-
1 łyżeczka
cukru
-
2 łyżeczki soli
- 30 g drożdży
(świeżych)
- 2 łyżki oleju
słonecznikowego (plus odrobina do posmarowania ciasta)
- 300 ml letniej
wody (orientacyjnie)
- 1 jajko
- łyżka mleka
- szklanka
mieszanych ziaren ( słonecznik, dynia, siemie
lniane co kto lubi )
Mąki przesiać, wymieszać z solą i ziarnami.
Z drożdży cukru łyżeczki maki oraz małej ilości letniej wody zrobić rozczyn i poczekać aż zacznie pracować. Dodać do przesianej mąki drożdże, olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut.Nieraz trzeba dodać troszkę więcej wody nieraz odrobinę mniej - wszystko zależy od wilgotności powietrza i samej mąki.
Z drożdży cukru łyżeczki maki oraz małej ilości letniej wody zrobić rozczyn i poczekać aż zacznie pracować. Dodać do przesianej mąki drożdże, olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut.Nieraz trzeba dodać troszkę więcej wody nieraz odrobinę mniej - wszystko zależy od wilgotności powietrza i samej mąki.
Odłożyć w
ciepłe miejsce, w misce wysmarowanej lekko olejem, przykryte ręczniczkiem na około
1,5 - 2h. Ja wstawiam do piekarnika z włączonym światełkiem, więc nie ma przeciągów i jest idealna temperatura do rośnięcia.
Po tym czasie
ciasto krótko wyrobić, wylać na dłonie odrobinę oleju, nasmarować nim ciasto i
przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm ( ciasto powinno zajmować nie więcej
niż 2/3 wysokości formy). Ja mam formę silikonową wiec nie musiałam jej niczym
smarować, ale formę np metalową należy wysmarować masłem i wysypać najlepiej
otrębami lub płatkami owsianymi.
Ponieważ moja
forma jest mniejsza ( 22 x 10 cm ) część ciasta uformowałam w osobny
bocheneczek a raczej muffinkę lol.
Przykryć
ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. ( ja się
znowu podparłam piekarnikiem ;) )
Przed samym
pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Można też z
wierzchu posypać chleb ziarnami
Piec w
temperaturze 200 st. przez około 40 minut najpierw 20 minut góra/dół, później
sam dół, ale jest to oczywiście kwestia piekarnika, więc niestety trzeba
sprawdzić :)
Wystudzić na
kratce. Bochenek postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Wtedy
wiadomo że ładnie się wypiekł.
Wystudzić na kratce - oczywiście o ile rodzinka da mu spokojnie poleżakować i nie rzuci się na niego od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz