Bułeczki pełnoziarniste.
Składniki
25g masła ( można zastąpić oliwa z oliwek )
1 szkl. mleka
35g świeżych drożdzy
1 łyżeczka soli
1 jajko
500g mąki 3 zboża Lubellidowolne ziarna - ja używałam słonecznika łuskanego i dynię.
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Masło rozpuścić i
przestudzić. Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości mleka i odczekać
chwilę aż zaczną pracować (można też opcjonalnie drożdże rozetrzeć w 1/2
łyżeczki cukru i jak "ruszą" rozmieszać z mlekiem). Jajko roztrzepać z
pozostałym mlekiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać pozostałe składniki oraz kilka łyżek nasion i
wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Uformować z niego 12 okrągłych
bułeczek i ułożyć je na blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ja wyłożyłam blaszkę folią aluminiową, żeby się nie przypaliły od spodu.
Odczekać ok
15 minut a następnie blaszkę wstawić na dolną półkę do lodówki na całą
noc.
Rano
rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem i
posypać nasionami - ja wybrałam słonecznika i dynię :) lub czym kto lubi.
Piekłam ok 10
min w temp 250 stopni a potem obniżyłam
temperaturę do 200 stopni i poczekałam jeszcze 5 minut az nabiorą
pięknego kolorku :)
Piekłam na środkowej półce góra/dół.
Ostudzić na kratce i jeszcze lekko ciepłe podawać :)
Wyszły fenomenalnie i smakują ze wszystkim. Smacznego :)
sie kiedyś wprosze by spróbowac bułasy :>
OdpowiedzUsuń